Stichting J.P. Poppinga

Stichting J.P. Poppinga

Stichting J.P. Poppinga is eind 2017 opgericht. De stichting is vernoemd naar Jan Pieter Poppinga (1936 – 2010), huisarts in Uithuizermeeden van 1967 tot 1999, dol op kinderen en betrokken bij zijn praktijk. Daarnaast was hij gegrepen door de verhalen, geschiedenis en omgeving van de plek waar hij zijn professionele leven praktijk heeft mogen houden. De stichting is opgericht voor het verwezenlijken van een groot erfgoededucatie project voor het primair onderwijs. De naam was snel gevonden. De website waarop u zich bevindt is de website van dit uiteindelijk bijzonder succesvolle educatieproject in Groningen.

Meer dan 1500 leerlingen hebben in 2018 aan het vakoverstijgende project deelgenomen. Zij hebben in de eigen omgeving en meestal buiten de school hun, binnen het project gemaakte schilderijen geëxposeerd in bibliotheken, dorpshuizen en musea. Veel deelnemende leerlingen hebben als kers op de taart ook nog een bezoek gebracht aan de jubileum tentoonstelling in het Groninger Museum, Avant Garde in Groningen, de Ploeg 1918-1928. Hier hebben zij menig rondleider verbaasd met hun opgedane kennis over het ontstaan en vroege werk van de Ploeg. Het project heeft daarnaast veel aandacht in de media getrokken.

Uiteindelijk is in 2020 het project ‘Dit is mien Laand’ bekroond met de Esther Koopspenning van de cultuurhistorische vereniging Stad & Lande. Dit omdat het project volgens de jury succesvol was geweest in het leveren van een belangrijke bijdrage aan de verspreiding van kennis van de regionale geschiedenis onder leerlingen uit het primair en voortgezet onderwijs.

Stichting J.P. Poppinga blijft op zoek naar mooie verhalen die het in het primair onderwijs met kinderen wil delen. Vanuit het idee dat een goed verhaal door de wijze van vertellen of overbrengen in kracht kan winnen is het doel van de stichting als volgt omschreven: “Het doel van de stichting is het ontwerpen en organiseren, in samenwerking met of op verzoek van de markt, van kwalitatief hoogwaardige historische, erfgoed, kunst, cultuur (educatie)projecten, evenementen en activiteiten en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord.” De stichting heeft daarbij een voorkeur voor verhalen die met de omgeving te maken hebben, want is het Groninger landschap zelf, in al zijn variatie en verschijningsvormen niet het grootste en mooiste cultureel erfgoed wat onze provincie rijk is?

Stichting J.P. Poppinga heeft de ANBI status.

Het KvK nummer van de Stichting is 70463069.

Het RSIN van de stichting is 858327594.

Downloads

2020 Kolommenbalans Stichting J.P. Poppinga

2019 Kolommenbalans Stichting J.P. Poppinga

2018 Kolommenbalans Stichting J.P. Poppinga

Info

Tjerk Poppinga
Oosterstraat 6
9989 AD, Warffum

Telefoon: 0621295667